Dentalna protetika

Dentalna protetika

Dentalna protetika Ordinacije dentalne medicine dr. Udiljak omogućuje izradu svih vrsta mobilnih, fiksnih i kombiniranih stomatoloških nadomjestaka (krunica, mostova, suprastruktura na implantatima, djelomičnih ili potpunih proteza). Osim navedenih pruža usluge ispravljanja estetskih nedostataka, poglavito u fronti keramičkim ljuskicama, izradu estetskih ispuna na stražnjim zubima (inlay, onlay, owerlay). Bavi se liječenjem bolova u temporomandibularnome zglobu s pomoću raznih vrsta udlaga ovisno o poremećaju te zaštitom zubi pri škripanju (bruksizam/bruksomanija).

Keramičke fasete ili veneers (ljuskice za zube) tanke su i gotovo nevidljive, individualno izrađene ljuskice koje prekrivaju prednji dio zuba korigirajući tako njegove nedostatke. Izrađuju se od keramike odlično se prilagođavajući boji, obliku i površini zuba zbog čega djeluju prirodno, pa je teško uočiti razliku između ljuskica i prirodne cakline zuba.

Za razliku od klasičnih krunica za postavljanje se kojih mora izbrusiti gotovo cijeli zub, prilikom izrade ljuskica dovoljno je odstraniti 0,5 mm zubne cakline, čime se štedi zdravo zubno tkivo. Uz to, ljuskice ne djeluju štetno na zubno meso, postavljanje je znatno kraće i ugodnije, a pacijenti se na njih brže priviknu.

Preporučuje se u potamnjelih i avitalnih (mrtvih, liječenih) zubi koji se ne mogu izbijeliti, u oštećenih i otkrhnutih zubi te pri ispravljanju razmaka među zubima (dijastema) i rotacije zubi. Posebno su preporučljive za prednje zube, ali mogu se postavljati i na stražnje bez straha od eventualnih lomova i gubitka funkcije s obzirom na to da su najnoviji materijali dovoljno čvrsti i otporni. Ljuskice su kontraindicirane u škripanja zubi (bruksizam/bruksomanija), raznih oralnih parafunkcija, klase III, zagriza zub na zub (tet-a-tet) i u slučajevima nepostojanja cakline na zubu.

Ljuskice pružaju iznimne estetske rezultate – uz minimalnu invazivnost predstavljaju brzo, efikasno i trajno rješenje za lijep osmijeh.

Zubna krunica protetski je nadomjestak koja prekriva i zaštićuje oštećeni ili slomljeni zub osiguravajući tako njegovu funkcionalnost i estetiku. U slučajevima u kojima je zub jako razoren karijesom ili je velik dio zuba frakturirao, pa se ne može nadograditi koristeći konzervativni način (ispun), kada je ostalo vrlo malo krune zuba ili je zubu izvađen živac, tj. više nije vitalan, preostale zubne strukture često su preslabe i pod normalnim silama žvakanja prijeti im fraktura.

Ako napukne veći dio zuba, a korijen zuba još je uvijek sačuvan, idealno je rješenje upravo zubna krunica. Krunica je zapravo preventivna mjera kojom se zaštićuje zub od fraktura. Kada je zub pokriven krunicom, ona ga drži i štiti. Zubne krunice idealno su rješenje u jako oštećenih ili estetski neprihvatljivih zuba stoga što korigiraju izgled i boju zuba poboljšavajući estetski izgled.

Ako je pukla cijela zubna kruna i ostao samo korijen zuba koji je dobro izliječen i nema vidljivih upalnih procesa oko korijena, prije izrade krunice potrebno je modelirati nadogradnju koja se sidri u korijenu zuba i čini osnovu za vezanje krunice.

Zubne se krunice, osim na prirodnome zubu, izrađuju i na implantatu.

Most je fiksni nadomjestak kojim se nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zubi tako da premošćuje prazan prostor između dva zuba. Most se cementira na zube – sidri na obje strane praznog prostora i zahtijeva brušenje susjednih zubi.

Gubitak jednog ili više zuba ima velik utjecaj na oralno zdravlje. Može doći do promjene položaja, visine zagriza, posljedica na temporomandibularnome zglobu, a zubni mostovi poboljšavaju i ispravljaju zagriz, popravljaju mogućnost žvakanja i govora pridonoseći puno ljepšemu izgledu.

Djelomične proteze

Djelomične proteze primjenjuju se u slučajevima u kojima je došlo do djelomičnoga gubitka zubi, no zbog rasporeda preostalih zubi ne postoji mogućnost izradbe fiksnoga nadomjestka. Proteza se kvačicama pričvršćuje za zdrave zube ili se izrađuje kombinirani rad pa se proteza za fiksni dio vezuje pričvrscima, što je estetski prihvatljivije. Djelomične proteze uglavnom se izrađuju se od metala wironita i akrilata.

Potpune proteze

Iako se smatraju jednostavnim pomagalima, potpune su proteze jedno od najsloženijih dentalnih nadomjestaka, a izrada dobrih proteza zahtijeva znanje, iskustvo i razumijevanje bioloških temelja bezubih i ozubljenih usta. Potpune proteze izrađuju se kao nadomjestak u potpune bezubosti gdje nadomještaju izgubljene zube i tkiva, a pomažu pri žvakanju i hranjenju, govoru, pridržavaju muskulaturu lica vraćajući pacijentu osmijeh.

U slučaju da se pacijentu treba izvaditi nekoliko preostalih zuba, izrađuje se imedijatna (privremena) proteza koja se nosi sve dok tkivo ne zacijeli, a čeljust u potpunosti ne formira. Imedijatna proteza privremeno je rješenje.

Inlay, onlay i overlay estetski su nadomjesci izrađeni od potpune keramike ili zlata, a primjenjuju se u slučajevima većega oštećenja zubne krune, gdje nema dovoljno zubnoga tkiva za izradbu kompozitnoga ispuna, dok samo oštećenje zuba nije toliko veliko da zahtijeva izradbu krunice.
Izrađuju se u laboratoriju prema otisku, a trajno se cementiraju u ordinaciji.