Estetska dentalna medicina

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zubi potpuno je bezbolan postupak kojim se uklanjaju obojenja zubi; smeđih i žutih mrlja. Cilj je postizanje individualnoga optimuma bjeline koja izgleda prirodno. Rezultati su individualni, ovise o građi zuba i tipu procedure. Zubi su obojeni zbog mrlja, starenja, kemijskih oštećenja, lijekova, kave, čaja, cigareta, genetike, bolesti. Postoji više načina izbjeljivanja zubi, no prije postupka važno je savjetovati se s doktorom dentalne medicine kako bi provjerio jesu li zubi pogodni za izbjeljivanje. Naime, nije svaka osoba potencijalni kandidat za izbjeljivanje zubi – npr. u slučaju vrlo o tanke zubne cakline izbjeljivanje zuba može biti čak i štetno, a zubi žute i i žuto-smeđe nijanse lakše se izbjeljuju od onih plavo-sivih nijansi.

Naši će doktori temeljito pregledati Vaše zube i osigurati prirodan izgled rezultata postupka, a istovremeno vam omogućiti udobnost i sigurnost tijekom cijeloga tretmana izbjeljivanja zubi.

Vrste izbjeljivanja

In-office bleaching

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji postupak je kojim se za oko sat vremena dobiva brza, drastična i trajna promjena u boji zuba.

Izbjeljivanje u ordinaciji provodi se gelovima vodikova ili karbamid peroksida visokih koncentracija (30 % i više). Problemi koji nastaju vezani za komplikacije prilikom uporabe visokih koncentracija peroksida jesu preosjetljivost zubi na hladno, kiselo i općenito dodir te djelomična depigmentacija i kemijska oštećenja sluznica. Komplikacije uglavnom, i kad se pojave, nestaju za 72 sata. Preosjetljivost je moguće ublažiti gelovima za desenzibilizaciju.

Iako brza metoda, za postizanje dugotrajnih i maksimalnih učinaka preporučljivo ju je kombinirati s izbjeljivanjem udlagom kod kuće. Rezultati su tada postojaniji.

Home bleaching

Izbjeljivanje pomoću udlaga koju je individualno za pacijenta izradio doktor dentalne medicine jest proces koji se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s In-office izbjeljivanjem.
Pacijent aplicira sredstvo za izbjeljivanje u obliku gela u odgovarajuću udlagu koju potom stavlja na zube. Ovisno o uputama proizvođača preparata za izbjeljivanje zubi postupak izbjeljivanja potrebno je ponavljati nekoliko puta (često od osam do deset dana). Rezultati se mogu vidjeti već nakon dva tjedna. Pušači i osobe koji ne vode računa o higijeni usne šupljine postupak će morati ponavljati češće kako bi ostvarili željene rezultate. Postupno se postižu odlični dugotrajni estetski rezultati.

Manjkavost ove metode jest povišena osjetljivost zubi, koja se može ublažiti pastama za zube, i izbjeljivanje koje se vrši u nekontroliranim uvjetima.

Zoom! Izbjeljivanje

Zoom! sustav za izbjeljivanje koristi najmoderniju tehnologiju kako bi zube izbijelio u samo jednome satu.

Zoom! tehnologija podrazumijeva izbjeljivanje zubi s pomoću gela čiji je glavni sastojak vodikov peroksid, a zoom plavo svjetlo pomaže u njegovoj aktivaciji i penetraciji u površinu zuba. Zoom! gel za izbjeljivanje svjetlom aktivira sastojak vodikov peroksid (hidrogen). Kako je vodikov peroksid razlomljen, kisik ulazi u caklinu i dentin, uklanja mrlje i mijenja boju zuba sve dok se ne šteti njegovoj strukturi. Zoom! svjetlo pomaže u aktivaciji vodikovog peroksida i pomaže u penetraciji površine zuba. Zubi se prvo poliraju, a potom se zaštićuju zubno meso i usne kako bi se osiguralo suho radno polje. Nakon toga nanosi se gel za izbjeljivanje i aktivira svjetlo.

Postignuta bjelina održat će se od šest mjeseci do godine dana nakon čega je potrebno ponoviti tretman.

Paste za izbjeljivanje

Paste za izbjeljivanje smiju se koristiti svaka tri do šest mjeseci, a učinkovite su samo za održavanje bjeline zubi koji su profesionalno izbijeljeni u ordinaciji.

Kompozitni ispuni

Vidi konzervativna stomatologija

Ljuskice/Veneers

Vidi dentalna protetika