Zubi se peru kružnim pokretima, tako da se rub četkice usmjeri dva milimetra ispod ruba zubnoga mesa i iščetkava prema griznim površinama zuba svaku radnju ponavljajući 3 do 4 puta. Prati se moraju sve zubne površine i zubno meso. Zube se preporučuje prati 3 do 5 minuta. Peru se nakon svakoga jela (osobito nakon slatkiša ili alkoholnih pića) ili barem ujutro i navečer.

Za jutarnje pranje zuba preporučuju se paste koje sadrže vitamine, a za poslijepodnevno pranje zubne paste s aminofluoridima.

Četkicu za pranje zubi potrebno je mijenjati svaka dva do tri mjeseca ili kada se primijeti da su vlakna savinuta. Dobra oralna higijena uključuje i uporabu zubne svile/konca i interdentalnih četkica.

Zubno meso (gingiva) može krvariti zbog više razloga – npr. u trudnoći, za menstrualnoga ciklusa, prilikom uzimanja nekih vrsta terapija, upalnih stanja gingive, hormonalnih poremećaja, manjka vitamina. Kod krvarenja zubno meso valja masirati četkicom. Uz redovito pranje i masiranje nakon nekoliko dana krvarenje obično prestane. Poželjno je koristiti zubne paste koje gingivu štite od krvarenja i upale te, ako je moguće, hranom uzimati dosta C-vitamina.

Parodontne bolesti uzrokovane su bakterijskim naslagama u usnoj šupljini. Ako se ne liječe, te bolesti dovode do gubitka zubi i destrukcije kosti. Bilo bi uputno savjetovati se sa specijalistom parodontologije kako bi se vidjelo koliko su zahvaćeni zubni „nosači“ i može li ih se liječenjem sačuvati. Jedna od mogućnosti jest terapija implantatima, no za to je potreban oprez i savjetovanje sa specijalistom jer i implantati mogu biti zahvaćeni istim upalnim procesom.

Keramičke „porculanske“ krunice ne bi smjele trajati kraće od pet godina. Naime, za toga vremena dolazi do bioloških promjena koje se odražavaju i na krunice – starenje organizma, resorpcija kosti, rubovi krunice počinju propuštati mikroorganizme i nastaje karijes na zubima nosačima krunica i mostova. Postojanost boje, činjenica da se na njih ne lijepe neke vrste hrane samo su neke od prednosti keramičkih krunica. Osim toga, ta se vrsta krunica smatra biološki i estetski najprihvatljivijom.

Ljuskice su vrlo tanke i gotovo nevidljive, izrađuju se od keramike i lijepe se preko oštećenih zubi. Odlično se prilagođavaju boji, obliku i površini zuba, djeluju prirodno zbog čega je teško uočiti razlike između ljuskica i prirodne cakline zuba.

Preporučuju se kod potamnjelih i devitaliziranih zubi koji se ne mogu izbijeliti, kod uočljivih nedostataka u zubnoj caklini, kada se žele ispraviti razmaci i krivi položaj zubi. Ljuskice su posebno preporučljive za prednje zube.

Za razliku od klasičnih krunica za koje se mora izbrusiti gotovo cijeli zub, zbog ljuskica se brusi samo njegov malen dio. Brušenje ostaje unutar cakline zuba (do 0.5 mm) Uz to, ljuskice ne djeluju štetno na zubno meso, postavljanje je znatno kraće i ugodnije, a pacijenti se na njih brže priviknu.

Često nas pitaju treba li protezu skidati noću, a naš je odgovor pozitivan. Naime, tijekom noći opušta se sluznica usne šupljine, pa zubna proteza ne prianja čvrsto kao tijekom dana i može ispasti iz usta i oštetiti se. Dugotrajno nošenje proteze, bez skidanja, može dovesti do iritacije oralne sluznice pa čak i
do pojave kandidijaze odnosno gljivica. Ako nije u ustima, protezu treba držati u čaši s vodom, a nakon svakoga je jela treba skinuti i temeljito oprati.

Mnogi roditelji nisu sigurni treba li mliječne zubiće popravljati jer će ionako ispasti. No, iako će mliječne zube zamijeniti trajni, i njih treba održavati i liječiti kao i trajne. Vrlo je važno provoditi preventivnu oralnu higijenu – redovito ih prati, provoditi fluoridaciju, zalijevanje ili pečaćenje fisura i jamica na zubima te kontrolirati zubne naslage i karijes. Prvi trajni zub dobiva se obično u šestoj godini života, a posljednji mliječni zub ispada oko 12. godine. Posebno je važno pozornost obratiti na mliječne petice jer su one važne za prvo, fiziološko postizanje zagriza.

Pacijente često zanima do koje se godine zubi mogu ispravljati ortodontskim aparatićima. Ispravljati ih se može zapravo cijeli život ako su okolno tkivo, parodont i kost zdravi. Međutim, neke anomalije poput anomalija zagriza trebalo bi sanirati u fazi rasta i razvoja, dakle prije puberteta i u pubertetu.

Implantat mora biti biološki prihvatljiv, odnosno ne smije izazivati reakcije organizma, mora biti biokemijski indiferentan, u tkivu ostati nepromijenjen i ne djelovati štetno na organizam. Važno je da ne stvara galvansku struju kao ni magnetsko polje, pa je najprikladniji materijal za izradu implantata titan. Implantate je najbolje staviti u slučaju nedostatka zuba bez obzira na to radi li se o samo jednome implantantu, o bezubnosti jedne strane ili pak cijele čeljusti. Implantat se može ugraditi pod uvjetom da je ostalo sačuvano dovoljno kosti.

Pacijenti trebaju doći na opći pregled koji je sličan pregledu za bilo koji kirurški zahvat u lokalnoj anesteziji. Uz odgovarajuću oralnu higijenu implantati mogu trajati 10, 20, pa i više godina.

Kruna zuba dio je prirodnoga zuba, a može imati i dodatak – krunicu. Krunica može biti od metala, akrilata ili keramike. Pod krunom zuba podrazumijeva se vidljiv dio zuba, odnosno dio zuba iznad zubnog mesa.

Implantat ili usadak je materijal stavljen u čeljust s namjerom nadograđivanja manjka zuba iz estetskih i funkcionalnih razloga.

Pečaćenje zubi je zatvaranje fisura na zubima. Uobičajeno se zatvaraju fisure na prvim trajnim kutnjacima, a moguće je pečatiti i fisure pretkutnjaka. Prvi trajni kutnjaci (šestice) prvi niču, imaju velike kvržice i duboke fisure i zato su podložniji karijesu. Da bi se to spriječilo, zubi se pečate i tako se onemogućava nakupljanje naslaga u fisurama i mogući razvoj karijesa.

Pravo vrijeme za djetetovo i roditeljevo učenje o pravilnomu održavanju zubne higijene počinje pri nicanju prvih mliječnih zubića (oko šestog mjeseca života). Tako se dijete privikava na doktora dentalne medicine i ordinaciju. Ako nema potrebe za sanacijom karijesa, zubi se premazuju pastama s dodatkom fluora, a kad narastu prvi trajni zubi (šestice), u šestoj godini života, pečate se njegove fisure osiguravajući im tako dug životni vijek.