Konzervativna dentalna medicina

Konzervativna dentalna medicina usmjerena je na uklanjanje zubnoga kamenca, liječenje i popravljanje zubi, liječenje korijenskih kanala i izradu ispuna. U našoj ordinaciji svi tretmani započinju s temeljitim pregledom zubi, potpunom inspekcijom usne šupljine i, ako je potrebno, digitalnim rendgenom.

Čiščenje zubnog kamenca

Uklanjanje zubnoga kamenca preventivan je tretman koji je neophodno ponavljati nekoliko puta godišnje. Redovito čišćenje zube održava slobodnima od naslaga kamenca i može spriječiti nastanak problema.

Ispuni

Ispunima nadoknađujemo izgubljenu strukturu zuba (uzrokovanu karijesom ili lomom) u slučajevima u kojima defekt na zubu nije prevelik.

Stavljanje ili zamjena zubnih ispuna jedan je od najčešćih postupaka u našoj poliklinici. Njima zatvaramo zubne šupljine napadnute karijesom ili nekim drugim oštećenjima mehaničke prirode. Budući da se ostvaruje čvrsta veza za zub, zubni će ispun vratiti većinu izvorne čvrstoće zuba.

Dvije najčešće vrste ispuna za popravak zuba oštećenog karijesom jesu amalgam (srebrna ili siva plomba) ili kompozit (bijela plomba). Međutim, u modernoj dentalnoj medicini ispuni se rade od kompozita koji je kvalitetniji, dugotrajniji i manje štetan od zastarjelih amalgamskih ispuna te koji ima neusporedivo veću estetsku vrijednost. Uz poznavanje prednosti i nedostataka srebrnih i bijelih zubnih ispuna, svaki pacijent može odlučiti što će je najprikladnije s obzirom na njegove potrebe.

Amalgamski ispuni

Zbog prisutnosti metala amalgamski su ispuni jaki i prilično izdržljivi te se stoga ponajprije koriste za stražnje zube koji moraju izdržati veći pritisak. Amalgam se istaknuo kao materijal kojim se lako rukuje i koji je jeftin u usporedbi s drugim restorativnim materijalima. Unatoč tomu, rizik od toksičnosti žive i loša estetska svojstva potaknula su potragu za alternativnim i obećavajućim materijalima.

Kompozitni ispuni

Kompozitni ispuni (bijeli ispuni) sadrži čestice stakla, sintetske smole i vezivnoga materijala, bez žive. Glavna razlika između kompozitnih i amalgamskih ispuna upravo je u estetici. Dok su amalgamski ispuni sivi, kompozitni materijal prilagođava se boji zuba vraćajući prirodan izgled. Za postavljanje kompozitnoga ispuna nije potrebno obraditi i dio zdravoga zuba, pa zub ne gubi na svojoj strukturi.

Kompozitni ispuni mogu promijeniti boju tijekom vremena, ovisno o prehrambenim navikama pacijenta, poglavito ako konzumira proizvode kao što su čaj, kava ili duhan. Te promjene ne mogu se otkloniti izbjeljivanjem zubi.

Liječenje korijenskog kanala

Endodoncija (tretiranje korijenskih kanala) terapija je kojom se tretira oštećeni živac zuba. Podrazumijeva uklanjanje zubnoga živca i temeljito čišćenje kompletnoga korijenskog kanala. U kruni zuba radi se otvor sve do pulpe (živca) zuba, gdje se živac odstranjuje, a nakon dezinfekcije kanala, kanal se puni trajnim ispunama kako bi se spriječilo prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena. Pri endodontskom liječenju koristimo posebne materijale, elektronsko određivanje vrha korijenskoga kanala te radiološko određivanje njihova broja i položaja.