Ortodoncija

Ortodoncija se bavi ispravljanjem zubi i nepravilnosti čeljusti. Pravilan raspored zubi vrlo je važan jer osim lijepoga izgleda omogućuje i pravilno žvakanje, utječe na pravilan govor, a olakšano je i čišćenje zubi. Važno je naglasiti da ne postoji dobna granica za ortodontsku terapiju – nepravilnosti zubi i čeljusti moguće je ispraviti u svakoj životnoj dobi. Idealno doba za ortodontsko liječenje zubi djece jest od 9. do 14. godine.

Osnovna podjela ortodontskih naprava je na mobilne i fiksne.

Fiksni ortodontski aparat

Najčešći način ispravljanja ortodontskih anomalija fiksna je ortodontska terapija. Osnovni su dijelovi fiksnoga ortodontskog aparata prstenovi, bravice i žičani luk.

Prstenovi se stavljaju na prve trajne kutnjake, bravice se lijepe posebnim ljepilom na pripremljenu površinu zuba, dok žičani luk prolazi kroz utore u bravicama i ulazi u prstenove na kutnjacima. Bravice mogu biti metalne ili estetske, ovisno o želji pacijenta.

U našoj poliklinici ortodontsku terapiju provodimo najkvalitetnijim sustavima bravica, a ovisno o vrsti ortodontske anomalije sugerirat ćemo najbolji izbor za svakog pacijenta.

Mobilni aparatići za zube

Mobilni aparatići za zube naprave su koji pacijenti mogu sami izvaditi i staviti u usta. Njihova primjena uglavnom se svodi na ortopedska pomicanja donje čeljusti koja potom zahtijeva drugu fazu terapije fiksnim ortodontskim aparatom. Može ih se podijeliti na monomaksilarne (za svaku čeljust zaseban aparatić) i bimaksilarne (obuhvaća obje čeljusti). Mobilni aparatići imaju ograničenu primjenu i nisu alternativa fiksnome aparatiću.

Savjeti za održavanje oralne higijene

Naglašavamo važnost održavanja oralne higijene tijekom ortodontske terapije. Zubi se mogu četkati običnom četkicom ili električnom, koju preporučujemo zbog učinkovitosti i jednostavnosti uporabe.

Zube treba četkati 5 minuta nakon svakoga obroka.

Ispravljanje zubi u djece i mladih

Prvi posjet ortodontu trebao bi se zbiti u 7. godini djetetova života. Premda često u ovoj dobi terapija neće biti potrebna, ortodont već tada može utvrditi u kojemu se smjeru razvija zagriz i odnos između gornje i donje čeljusti te tako preventivno djelovati na potencijalne nedostatke. Cilj je terapije u ranoj dobi sprječavanje kasnijega vađenja zubi, ispravljanja nepravilnosti poput obrnutoga pregriza (donji zubi idu preko gornjih) ili križnoga zagriza.

U našoj poliklinici pomažemo djetetu da prestane s nepogodnim navikama kao što su sisanje prsta, usnice, disanje kroz usta i sl. Nakon što ortodont dobije potpun uvid u stanje pacijenta, odredit će terapiju i preporučiti jednu od sljedećih ortodontskih naprava:

Mobilni aparatić

U doba mješovite denticije, kada su još prisutni mliječni zubi, u djece se najčešće koriste mobilni aparati koje dijete samostalno može skidati i stavljati u usta. S obzirom na to da se aparat mora nositi od 14 do 16 sati dnevno, vrlo je važna djetetova suradnja. Ova vrsta ortodontskih naprava može se upotrijebiti samo u djece koja još rastu. Prednosti mobilnih aparata u odnosu na fiksne jesu bolja higijena, mogućnost skidanja i lakša prehrana, a nedostaci ovisnost o kooperativnosti pacijenta, pomak zubi nagibom i ograničen rezultat.

Fiksni aparatić

Fiksni aparat ortodontska je naprava koja se sastoji od bravica na svakome zubu, prstenova ili tuba na kutnjacima, žice koja povezuje zube i gumenih dijelova. Prednost fiksnoga aparata brži je i precizniji
pomak zuba kao i ukupno bolji rezultati u odnosu na druge metode. Danas postoje razne vrste estetski prihvatljivih fiksnih aparata, u bojama ili prozirni, tako da djeca puno lakše prihvaćaju ovu metodu.

Dječji kutak

Vrlo je važno da djeca već od rane dobi nauče prati zubiće i da se upoznaju s doktorom dentalne medicine kako se kasnije ne bi razvio strah i dodatne traume. Našima malim klijentima posvećujemo posebnu pažnju, a osobito onima koji su prvi put kod doktora dentalne medicine. Dok čekaju na pregled, mogu pogledati i crtić o Zubić vili. Uvijek im rado objasnimo kako će izgledati pregled, a na kraju dobivaju diplomu Zubić vile za hrabrost i dječju četkicu za zube. Radi li se o posebno prestrašenome djetetu, prije pregleda razgovarat ćemo s njim o Zubić vili kako bi se dijete opustilo. Sve intervencije na dječjim zubima nastojimo raditi bezbolno i učiniti sve kako bi nas djeca ponovno posjetila s osmijehom na licu.