Parodontologija

Parodontologija se bavi liječenjem zubnoga mesa, kosti i vlakana koja zub vežu za kost. Parodontoza je najčešći uzrok gubitka zuba nakon 35. godine života, a ako se prepozna u ranim fazama, uz ispravnu se njegu može usporiti. Većina ljudi ne zna prepoznati simptome parodontoze (povlačenje desni, klimavi zubi, natečeno zubno meso, crvenilo, neugodan zadah i neugodan okus u ustima) te ih smatra normalnom pojavom. Uzroci mogu biti različiti, no glavni je krivac loša oralna higijena uslijed koje dolazi do nakupljanja plaka na površini zuba i nakupljanja kamenca koji trga ligament zuba uzrokujući klimavost zuba, kao i loše životne navike poput pušenja ili škripanja zubima.

Liječenje parodontoze

Doktor dentalne medicine određuje način liječenja i najbolji postupak liječenja prema stupnju bolesti. U početku se liječi uklanjanjem plaka i zubnoga kamenca te redovitom oralnom higijenom, a kad bolest uznapreduje, obrađuje se korijen zuba (struganje i poliranje korjenova, aplikacija umjetne kosti ili učvršćivanje zuba Ribbond vlaknima).

Preventivno čišćenje zubi od kamenca i plaka poželjno je raditi najmanje 2 do 3 puta godišnje kako bismo bili sigurni da su glavni uzročnici gingivitisa i parodontoze uklonjeni.